10 FILMS DIE JE GEZIEN MOET HEBBEN

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd niet veel films meer kijk. Ik gun mezelf er de tijd niet voor en vaak ben ik dusdanig moe dat ik halverwege zit te knikkebollen. Dat is de reden dat ik tegenwoordig meer series kijk.

Series duren minder lang en na 1 aflevering kan ik dan bepalen of ik er nog eentje wil kijken of niet. Series zullen ook zeker nog voorbij gaan komen in “De 10 …”. Maar nu eerst 10 fantastische films die je eigenlijk wel gezien moet hebben.

Welke film moet ik volgens jou absoluut gaan kijken?

UNFAITHFULL

Connie Sumner heeft een liefhebbende echtgenoot en een zoon van wie ze veel houdt. Toch wil ze meer. Wanneer ze op een dag een knappe vreemdeling tegen het lijf loopt terwijl ze een taxi probeert te halen raakt zij geobsedeerd door hem. Uiteindelijk krijgt ze wat met hem. Ze ondervindt echter al snel de negatieve kanten van deze egoïstische actie.

“Ik kan altijd erg genieten van Diane Lane, ze is één van mijn favoriete actrices en er volgt straks in deze “De 10 …” nog een mooie film met haar. Unfaithfull is echt een aanrader en als kijker wordt je vooral meegesleept in haar euforische gevoel, totdat…. “

LITTLE MISS SUNSHINE

De zevenjarige Olive Hoover leeft in een bijzonder gezin. Haar vader Richard is een mislukte mental coach, haar broer Dwayne weigert te praten, haar oom Frank is homoseksueel en suïcidaal, haar grootvader Edwin is verslaafd aan heroïne en haar moeder Sheryl begint ook langzamerhand door te draaien. Als Olive dan te horen krijgt dat ze mee mag doen aan de finale van de Little Miss Sunshine wedstrijd, besluit het hele gezin van Albuquerque naar Californië te reizen in hun oude Volkswagenbusje.

“Toni Collette, zij speelt in deze film moeder Sheryl, Toni is ook één van mijn favoriete actrices, in mijn zoektocht naar films en series waar zij in speelt kwam ik deze fantastische film tegen. Een heerlijke feel good movie met hilarische momenten”

REVOLUTIONARY ROAD

Eind jaren vijftig, Frank en April zijn een jong, aantrekkelijk en veelbelovend stel. Ze hebben twee kinderen en wonen in een rijke buitenwijk in Connecticut. Gelukkig of tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan, April treurt om een mislukte carrière. In een poging hun saaie leven te ontsnappen besluiten ze te verhuizen naar Frankrijk, ver van de consumptie maatschappij die Amerika in hun ogen is. Hun relatie verandert en bestaat alleen nog uit eindeloos gekibbel en jaloezie, een drama lijkt onafwendbaar.

“Deze film is best zwaar om naar te kijken, het is geen luchtige feel good movie maar het is wel een film die enorme indruk op mij heeft gemaakt door het voelbare verdriet. Ik heb de film meerdere keren gezien en aan het eind moet ik altijd onophoudelijk hard huilen. Ondanks dat, toch echt een aanrader.”

IN HER SHOES

Maggie en Rose zijn zussen. Maggie is mooi, sexy, charmant en shopaholic maar heeft geen huis, carrière en geld. Rose lijkt in niets op Maggie. Ze is advocate, heeft haar pensioen al geregeld en heeft een relatie met een gescheiden collega. Als Maggie wederom wordt ontslagen gaat ze voor hulp naar Rose, en die probeert haar zus te helpen. Als blijkt dat Maggie niet alleen een voorkeur heeft voor de schoenen van Rose ontspoort hun toch al wankele relatie. Dan komt hun oma, na 20 jaar weer in hun leven. Zij brengt Maggie en Rose samen in haar huis, waar zowel hilarische als hartverscheurende verwikkelingen volgen.

“Dit is dus wel een feel good movie. Ik heb 9 jaar geleden onze eigen trouwuitnodigingen gemaakt in de stijl van een nieuwsbrief. Hierin heb ik een stuk uit deze film verwerkt”

LETTERS TO JULIET

Een jonge Amerikaanse vrouw gaat op vakantie naar het prachtige Verona in Italië. Daar vindt ze een ”Letter to Juliet”, een onbeantwoorde brief aan een onbeantwoorde liefde. Hierdoor begint ze een zoektocht naar de geliefden uit de brief.

“Een romantische film die zich afspeelt in Italië, dat laatste moet eigenlijk al reden genoeg zijn om de film te willen kijken. Een heerlijke film om op een druilerige zondagmiddag te kijken”

LITTLE CHILDREN

Een idyllische Amerikaanse buitenwijk, waar goed verdienende burgers ogenschijnlijk gemoedelijk naast elkaar leven. Een veroordeelde pedofiel is in de buurt teruggekeerd. Een voormalig politieagent houdt hem in de gaten en hangt flyers op om te waarschuwen. Een aantal huisvrouwen bezoekt dagelijks met hun kinderen de speelplaats of het drukke zwembad en hun mannen leven in hun eigen wereld. Maar dan ontmoet één van die vrouwen spontaan één van die mannen.

“Een tijd geleden dat ik dit romantisch drama gezien heb. Ik vond het een mooie film maar net als Revolutionary Road toch ook wel zwaar. Zou Kate daar bewust voor kiezen? Je zou het bijna gaan denken”

THE HELP

De film speelt zich af in Mississippi tijdens de jaren 60. Skeeter is een meisje uit het Zuiden dat terugkeert van school en vastbesloten is om schrijfster te worden. Ze zorgt voor heel wat ophef wanneer ze besluit om de ‘zwarte’ vrouwen te interviewen die hun hele leven lang zorgen voor de prominente zuidelijke families. Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, is de eerste die openlijk durft te spreken. Aibileen en Skeeter blijven samenwerken en al gauw komen meer vrouwen hun verhaal vertellen. Mooie voor die ongewone vriendschappen worden gevormd en een nieuw soort zusterschap ontstaat.

“You Is Kind, You Is Smart, You is Important” “Fantastische film, gewoon kijken”

DIRTY DANCING

Zomer 1963. De 17-jarige naïeve Frances ‘Baby’ Houseman brengt met haar ouders en haar oudere zus Marjorie de vakantie door op het resort van hotel Catshill. Baby ontmoet daar de dansleraar van het hotel Johnny Castle. Johnny brengt Baby ‘dirty dancing’ bij, ze wordt zijn pupil en ze ervaart haar eerste liefde.

“Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik heb deze film zo ontzettend vaak gezien en hij blijft mooi. Dit oudere meisje uit 1976 (goed jaar) zat op haar 12e verjaardagsfeestje met allemaal vriendinnen in de bioscoop. En het grappige is dat ik hem een paar jaar terug met een toen 12 jarig dametje heb gekeken en ook zij vond het geweldig ondanks dat het al een oudje is.”

ROOM

Voor Jack is de kamer zijn wereld, de plek waar hij geboren is, waar hij en zijn moeder eten en slapen, spelen en leren. Maar terwijl dit voor Jack als thuis voelt, ervaart zijn moeder het als een gevangenis. Dankzij de liefde voor haar zoon heeft ze hem kunnen laten opgroeien in een kamer van 3 bij 3 meter. Doordat Jack ouder en nieuwsgieriger wordt weet ze dat de kamer niet lang meer als thuis gebruikt kan worden.

“Een indrukwekkend mooie, ontroerende en ook retespannende film, ook deze moet je echt gezien hebben”

UNDER THE TUSCAN SUN

Als Frances, een schrijfster uit San Francisco net verlaten is door haar echtgenoot, krijgt ze van een goede vriendin een vakantie aangeboden. In eerste instantie ziet ze het helemaal niet zitten maar toch verzamelt zij alle moed en pakt haar koffers. Aangekomen in Toscane koopt ze in een opwelling een vervallen villa en stort zich in een avontuur vol verrassingen, vriendschappen en romantiek. Een avontuur dat haar leven zal veranderen!

“Frances wordt gespeeld door de al eerdere genoemde Diane Lane, een geweldige film waarin ook een rolletje is weggelegd voor een bekende uit Grey’s Anantomy. En hallo, Toscane Italié, need I say more?”